Sa fii cinefil este din start o misiune grea, dar a naibii de placuta. Nu regreti nicio ora dedicata vizionarilor. Dimpotriva, esti suparat atunci cand nu ai ce sa urmaresti. Pe Victoria Baltag am cunoscut-o in urma cu cativa ani, la o vizionare de presa. Din pacate nu-mi amintesc titlul productiei, dar retin ca m-a cucerit entuziasmul ei, incantata ca fusese invitata. Ulterior am aflat ca inainte de a fi spectator, este un critic fin care urmareste tehnic si temeninc montajul peliculei.
Are mai multe titluri obtinute la facultate, iar combinate au motivat-o sa realizeze acum propriul film. S-a specializat pe realizarea de documentare si reportajele social-antropologice. In 2011 isi incheie studiile in regie, are un MA in ‘Film, istorie si televiziune’ la Universitatea din Birmingham. Vanand cu incapatanare un subiect ofertant despre ororile din perioada ’40-’50 din Romania, cunoscute ca ‘Experimentul Pitesti’ a decis sa-si investeasca economiile in acest proiect. Cu toate ca s-a lovit de multe obstacole, a reusit sa realizeze filmul. Partea mai grea urmeaza acum: procesul de ppost productie. Asadar, va invit sa oferiti suport si incurajari unui proiect in care am incredere -„Herman: omul din spatele terorii„.
Puteti afla mai multe despre film aici, unde de asemenea puteti face contributii.
Povestea filmului:
„Herman – Omul din spatele terorii” este un film de fictiune, inspirat de povestea lui Eugen Turcanu si implicarea lui in ceea ce s-a numit ‘Éxperimentul Pitesti’ si ‘fenomenul re-educarii’. Este primul film despre acest subiect pe piata romaneasca si internationala. Filmul urmareste povestea de viata a unui tanar roman in perioada anilor 1942-1954 si transformarea lui in functie de modificarile socieale ale vremii. Intamplarile sunt construite pe baza documentarii de arhiva. Personajelor reale si rudelor acestora le sunt protejate identitatile, la cererea lor.
Filmul este construit in doua parti: adolescenta tanarului Herman si transformarea lui odata cu maturizarea. Povestea are un fir epic linear, clasic narativ, aproape simplificat. Evenimentele sunt construite succesiv, crescendo pe sistemul avalansei si a bulgarelui de zapada. Actiunea vine spontan, surprinde, intriga si pune semne de intrebare.
„Herman- Omul din spatele terorii” este construit ca film de festival si evita comercialul. Cadrele lungi, statice, luminozitatea artificiala si locatiile autentice din prima parte a filmului dau atmosfera clasica a anilor 40, iar filmarea hand-held, luminozitatea aproape naturala, cadrele scurte si locatiile austere, simplistie, din a doua parte a filmului, accentueaza tragismul evenimentelor.
Montajul vine ca o continuare a celor spuse mai sus, cu o abordare clasica, cursiv-progresiva in prima parte, tocmai pentru a sublinia naturaletea si autenticul evenimentelor, in a doua parte optandu-se pentru o editare eliptica, trunchiata, care intriga si surprinde in acelasi timp.
Este un film pentru o nisa clara, realizata in urma unui studiu de fezabilitate: connaiseurs cu varsta cuprinsa intre 25-45 de ani, iubitori de cinematografie, istorie si cultura, cu studii universitare medii si peste medii din Romania. Pentru piata internationala se pastreaza aceeasi nisa, cu adaugarea publicului de pe platformele on-line.
Din distributie fac parte: Ion Caramitru, Sergiu Moraru, Sonia Teodoriu, Axel Moustache, Radu Ghilas, Georgeta Burdujan, Rares Lucaci, Doru Aftanasiu, Haruna Condurache, Sergiu Flesner, Marius Nanau, Bogdan Amuraritei, Adrian Gabureac, Claudiu Oprea, Avram Iclozan, Alin Stan, Laura Bilic, Nicolae Ionescu, Emil Coseru.Detalii echipa completa aici.
The post Sprijina un proiect cinematografic romanesc – „Herman – Omul din spatele terorii” appeared first on CineAmator.