The Handmaid’s Tale: Povestea slujitoarei – interviu
My name isn’t Offred, I have another name, which nobody uses now because it’s forbidden. I tell myself it doesn’t matter, your name is like your telephone number, useful only to others; but what I tell myself is wrong, it does matter.
Serialul original Hulu „The Handmaid’s Tale” este ecranizarea romanului cu acelasi nume semnat de Margaret Atwood, care dateaza din 1985. La doar cateva zile de la difuzarea prmielor episoade, seria s-a bucurat de un succes comercial si de critica rasunator, aceasta fiind reinnoita cu un al doilea sezon. Primele trei episoade au fost difuzate in aceeasi zi, urmand ca urmatoarele sapte sa fie livrate saptamanal(deja disponibile pe HBO GO si pe postul tv HBO din luna iulie).
Povestea ne prezinta o perspectiva infricosatoare. Intr-un viitor nu prea indepartat, un guvern totalitar si fundamentalist conduce America. Societatea are acum o noua ordine, un regim eretic inspirat din fanatismul religios, iar femeile sunt subjugate. Nu mai au proprietati, drepturi, bani si le este interzisa educatia. Pentru ca natalitatea a devenit o problema, acestea sunt folosite ca unelte de procreare de sotiile liderilor care nu sunt fertile. Personajul principal este Offred (Elisabeth Moss), slujitoare in casa comandantului Fred Waterford (Joseph Fiennes). Amintindu-si despre viata sa dinainte, stie ca o sa faca orice sa nu uite cine a fost si pentru a reveni la sotul si fiica ei.
Mai jos aveti un interviu exclusiv cu Reed Morano, regizoarea primelor trei episoade, oferit de HBO.
– Q: Care este premisa serialului “Povestea slujitoarei”?
– A: Povestea este o opera distopica de fictiune speculativa in care, din cauza infertilitatii, guvernul este rasturnat si inlocuit de o dictatura fundamentalista care vrea sa se intoarca la valorile traditionale pentru a crea cel mai bun mediu, atat la propriu, cat si la figurat, pentru ca femeile sa poata avea copii sanatosi din nou. Motivatia pare sa fie una pozitiva, insa abordarea este infricosatoare si tiranica. Femeile sunt segregate si nu au voie sa aiba slujbe sau bunuri. Femeile fertile au devenit proprietatea statului.
– Q: Cum ai descrie tonul si atmosfera serialului?
– A: Nu e niciun dubiu ca prezinta niste locuri intunecate, dar serialul nu e format numai din asta. Ar fi putut foarte usor sa se concentreze pe un singur lucru, dar ce e interesant e modul in care sunt scrise scenariile si felul in care Margaret Atwood a scris cartea. Exista multa satira si ironie cu care Lizzie si cu mine ne-am putut juca. Au fost mult mai multe momente amuzante decat mi-as fi imaginat. Astfel, tonul este mai dinamic si mai usor de consumat.
– Q: Ce te-a facut sa te implici in acest proiect?
– A: Am citit cartea in facultate si a fost una dintre cartile mele preferate. Cand am auzit ca MGM o transforma in serial, mi-am implorat agentii sa-mi obtina o intalnire. Am citit episodul pilot si mi s-a parut unic, avea potentialul sa spuna atat de multe fara cuvinte. Am simtit ca poate fi intern si visceral si ar putea fi spus dintr-un punct de vedere singular. Pe de-o parte, lumea este un loc tulburator, iar pe de alta parte, este un loc atat de familiar, ca am vrut sa subliniez senzatia unei realitati brute. Din punct de vedere al povestii, ofera ocazia de a te juca intr-un mod direct, care este si suprarealist si impresionist. Cand am citit scenariul, mi-am zis ca e o ocazie de a face ceva ce nu vezi in mod normal la TV. “Povestea slujitoarei” este o poveste foarte speciala
– Q: Care a fost cea mai mare provocare, din punct de vedere creativ?
– A: Initial, cred ca cea mai mare temere a fost sa nu fie prea intunecat. Dar a fost o provocare si sa facem “regulile”emotionale ale povestii serialului (pentru a le explica viitorilor regizori). Asta a fost probabil cea mai mare provocare de pana acum, pentru ca la televizor nu mai e nimic asemanator si pentru ca cea mai mare parte a venit din instinctul meu. Nu este direct si regulile nu erau cu adevarat reguli…erau mai degraba reactii instinctive la fiecare moment.
– Q: In timp ce lucrai la “Povestea slujitoarei”, te gandeai ca o sa devina atat de relevanta, avand in vedere evenimentele recente?
– A: Cand am inceput sa lucram la serial, in Statele Unite avea loc campania electorala. Niciodata nu m-am gandit ca rezultatul o sa fie cel care a fost, dar intotdeauna am vorbit despre cat de relevant ar fi serialul daca ar castiga Trump. A fost interesant sa editam episoadele 2 si 3, pentru ca faceam asta in timp ce se desfasurau alegerile si urmaream ce se intampla, discutam cum ar privi oamenii serialul in climatul actual.
– Q: Ce astepti cu nerabdare sa vada telespectatorii?
– A: Abia astept sa vada interpretarile, care sunt uluitoare.
Sursa foto: facebook.com/ handmaidsonhulu
The post Interviu Reed Morano – regizoarea primelor episoade ale serialului fenomen ‘The Handmaid’s Tale’ appeared first on CineAmator.