Capodopere ale cinematografiei, in aer liber la Constanta
Piata Ovidiu din Constanta va gazdui, in perioada 9-29 august, prima editie a festivalului de film in aer liber Nomad Global Village
15 capodopere ale cinematografiei din toate timpurile vor fi proiectate cu intrare libera, pentru a sarbatori mostenirea multiculturala a Constantei
Timp de trei saptamani, intre 9 si 29 august, Piata Ovidiu din Constanta se transforma in cinematograf in aer liber, dupa lasarea serii. 15 dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor vor fi proiectate de la ora 21:30 pentru publicul de la malul marii.
Constanta este recunoscut a fi orasul cu cel mai mare numar de minoritati din Romania si se bucura de o lunga istorie de convietuire si intelegere multietnica. Filmele din selectia oficiala a festivalului sunt in marea lor parte vorbite in limbile minoritatilor din oras – rusa, greaca, bulgara, germana, etc. In cele 15 filme apreciate la cele mai importante festivaluri de film si de publicul din toata lumea, de-alungul anilor, vor putea fi urmariti actori extraordinari precum Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Unel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes sau Omar Shariff. Dincolo de dimensiunea istorica regasita in unele dintre filme, Piata Ovidiu se va umple de muzica, energia si poezia lor.
Cele 15 filme care vor putea fi urmarite la Nomad Global Village in Piata Ovidiu sunt:
- 9 august: SOUL KITCHEN, r. Fatih Akin – Premiul special al juriului si Young Cinema Award la Festivalul de film de la Venetia, nominalizat la European Film Awards. Sinopsis: Tanarul proprietar de restaurant Zinos are ghinion. Prietena lui s-a mutat in China, clientii restaurantului sau, Soul Kitchen, ii boicoteaza maestrul bucatar si, colac peste pupaza, are niste dureri de spate cumplite. Lucrurile incep sa se miste cand bucataria trendy a localului incepe sa fie apreciata, dar pentru inima franta a lui Zinos parca nu exista leac! Tanarul decide sa zboare la Shanghai in cautarea dragostei, dar pentru asta trebuie sa lase Soul Kitchen in grija fratelui sau, Illias, un fost puscarias. Ambele decizii se vor dovedi dezastruoase.
- 10 & 28 august: ZORBA GRECUL, r. Michael Cacoyannis – Castigator a 3 premii Oscar – pentru cea mai buna scenografie, Cea mai buna imagine alb-negru, Cea mai buna actrita in rol secundar si nominalizat la alte 4 categorii, 5 nominalizari la Globurile de Aur si 2 nominalizari la BAFTA. Sinopsis: Filmul este ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis. Filmul este dominat de Zorba, interpretat de genialul Anthony Quinn. Exuberanta lui Zorba, capacitatea sa de a vedea numai partea senina a vietii si de a transfera atitudinea sa optimista si celor din jur, combinate cu metafora dansului pe plaja pustie fac din acest film o capodopera.
- 11 & 26 august: GADJO DILO, r. Tony Gatlif – Premiul Cesar pentru Cea mai buna coloana sonora. Sinopsis: Filmul a fost creat in jurul muzicii lautaresti. Un francez (Romain Duris) vine in Romania, in cautarea unei interprete de muzica lautareasca – Nora Luca. Francezul rataceste printr-un sat de romi, satul Cretulesti. Acolo cunoaste frumusetea vietii nomade, dar si greutatile acesteia. Stephane inregistreaza casete cu muzicienii pe care ii descopera si se indragosteste de frumoasa Sabina (Rona Hartner).
- 12 august: CINEMA PARADISO, r. Giuseppe Tornatore – Castigator al premiilor Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, 5 premii BAFTA, Marele premiu al juriului la Cannes. Sinopsis: Nuovo Cinema Paradiso este o drama italiana care il prezinta pe tanarul Salvatore, poreclit Toto, copilaria si maturizarea acestuia si reflectiile lui, ca adult, asupra trecutului. Mai mult decat atat, Nuovo Cinema Paradiso este si un mod prin care Tornatore a adus un omagiu filmului si cinematografiei in general.
- 16 august: MOSCOVA NU CREDE IN LACRIMI, r. Vladimir Menshov – Castigator al premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain. Sinopsis: Trei tinere provinciale venite in capitala, Katerina, Antonina si Lyudmila, stau la un camin muncitoresc. Katerina a pierdut examenul de admitere la facultate, modesta Antonia lucreaza pe un santier de constructii si urmeaza sa se casatoreasca cu Nikolai, iar Ludmila, plictisita de ideea unei vieti mediocre, viseaza la o casatorie cu un barbat bogat. Un film despre vise, dorinte, iubire si deziluzii.
- 17 august: PRIVIREA LUI ULISE/ ULYSSE’S GAZE, r. Theodoros Angelopoulos – Marele premiu al juriului la Cannes, nominalizat la Academia Europeana de Film. Sinopsis: Balcanii anilor ’90, zona a discordiei, fanatismului si razboiului. Eroul, plecat din Grecia, strabate Albania, Bulgaria, Romania si fosta Iugoslavie, cautand trei role ale unui film de la inceputul secolului, probabil primul film al fratilor Manaki, pionieri ai cinematografiei balcanice.
- 18 august: CU CAPUL INAINTE/ GEGEN DIE WAND, r. Fatih Akin – Castigator al Ursului de aur si al premiului FIPRESCI la Berlinale, Cel mai bun film la European Film Awards. Sinopsis: De la moartea iubitei sale sotii, Cahit, un german de origine turca, dependent de cocaina si alcool, duce o viata mizerabila strangand paharele intr-un club de rock din Hamburg.
Pe jumatate intentionat, intr-o noapte, el intra cu masina in zid. Supravietuind accidentului, intalneste o fata care incercase sa se sinucida ca sa scape de presiunile unor parinti traditionalisti, turci si ei. La rugamintea fetei, Cahit accepta o casatorie formala, dar, dupa o vreme, intre cei doi se infiripa o dragoste complicata. Gelozia barbatului intra in conflict cu dorinta femeii de a-si pastra independenta, de a continua sa-si traiasca viata fara constrangeri. - 19 & 27 august: VINE FANFARA/ BAND’S VISIT, r. Eran Kolirin – Premiile Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, FIPRESCI si Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. Sinopsis: O orchestra egipteana vine in Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultura araba, dar incurca autobuzele si nimereste in desert. Pana a doua zi cand ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interactiona cu israelienii care locuiesc acolo. Band’s Visit este o comedie inteligenta, plina de nuante si o felie de viata cu o sugestiva experienta interculturala.
- 20 august: VIETILE ALTORA/ THE LIVES OF OTHERS, r. Florian Henckel von Donnersmarck – Castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain, European Film Award pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu. Sinopsis: Un ofiter de securitate est-german primeste misiunea de a spiona un dramaturg banuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. In scurt timp, sensibilul si meticulosul securist va fi pur si simplu fascinat de lumea ce i se descopera prin intermediul microfoanelor care impanzesc casa scriitorului. Dar, odata pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A inceput un joc periculos, in care nu exista intimitate, in care nu mai exista nimic sacru, in care totul este posibil.
- 21 august: SOARE INSELATOR/ BURNT BY THE SUN, r. Nikita Mikhalkov – Premiul Oscar pentru Cel mai bun film strain, Marele premiu al Juriului si Premiul juriului ecumenic la Cannes. Sinopsis: „Sa nu-ti fie teama de dusmanul tau; cel mai rau lucru pe care ti-l poate face este sa te ucida. Sa nu te temi nici de prietenul tau; cel mai rau lucru pe care ti-l poate face este sa te tradeze. Teme-te insa de indiferenta. Caci prin tacerea ei, prin consimtamintul ei tacit, te ucide si te tradeaza in acelasi timp.” N. Mihalkov.
- 22 august: SUNSHINE, r. Istvan Szabo – European Film Award pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun scenarist, nominalizat la 3 Globuri de Aur. Sinopsis: Filmul prezinta soarta unei familii de evrei unguri pe durata a trei generatii. Povestea incepe in 1880 si se incheie dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Daca la inceput familia duce o viata umila, treptat acestia vor urca pe scara sociala. Rasismul va lasa urme adanci si va duce la schimbari dramatice de situatie.
- 23 august: REMBETIKO, r. Costas Ferris – Ursul de argint la Festivalul International de film de la Berlin. Sinopsis: Filmul, scris de Costas Ferris si actrita principala Sotiria Leonardou, povesteste viata cantaretei de rembetiko Marika Ninou. Coloana sonora consta in muzica scrisa de compozitorul Stavros Xarchakos special pentru film in stilul rembetiko (muzica traditionala greaca, caracteristica mediului urban, asemanatoare bluesului american).
- 24 august: VIATA E FRUMOASA/ LA VITA E BELLA, r. Roberto Benigni – Castigator a 3 premii Oscar – pentru Cel mai bun film strain, Cel mai bun actor intr-un rol principal, Cea mai buna coloana sonora, nominalizat la alte 4 categorii. Marele premiu al juriului la Cannes, premiul Cesar pentru Cel mai bun film strain, locul 26 in topul celor mai votate filme IMDB.
Sinopsis: Filmul este o fabula in stil chaplinian despre puterea imaginatiei de a se impotrivi crudelor realitati din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In centrul povestii se afla Guido (Roberto Benigni) – un personaj incantator, caracterizat printr-o inocenta copilareasca si nutrind un mare vis: acela de a deschide o librarie proprie. - 25 august: FARMEC PERICULOS/ DANGEROUS CHARM, r. Ivan Andonov. Sinopsis: Un barbat fermecator, bine educat si galant – visul oricarei femei singure. In realitate, e un escroc dibaci care jefuieste femei naive. O alta tinta a sa o reprezinta negustorii necinstiti. Acesta este protagonistul filmului. Isi schimba mereu numele, isi insceneaza propria moarte si calatoreste din oras in oras. Ispravile sale sunt numeroase, iar viata lui este o aventura nesfarsita. Totusi, continua sa fie un sarlatan amabil, un actor nerealizat, al carui singur scop este sa isi faca viata mai interesanta.
- 29 august: MAMA/ MAYRIG, r. Henri Verneuil. Sinopsis: O capodopera cinematografica, Mayrig este unul dintre cele mai importante filme care discuta despre genocidul armean. La inceputul secolului XX, in 1915, un milion si jumatate de armeni au fost ucisi de catre turci. Acest film spune povestea unei familii de armeni care s-a refugiat intr-o tara straina, printre straini.
Teaser festival:
The post Anthony Quinn, Harvey Keitel, Ralph Fiennes si Omar Shariff iti dau intalnire la Constanta appeared first on CineAmator.